Kaleidoskop talentů

Myslím, že teď o prázdninách je nejlepší doba zastavit se a prozkoumat v klidu, zdali je třeba se o naši hudební budoucnost bát – anebo se na ni těšit. 

 

Kaleidoskop talentů

Máme teď za sebou první polovinu roku s nejvýznamnějším hudebním festivalem „Pražské jaro 2017“ a už teď talentovaní mladí vícekrát překvapili. Podívejme se na některé.

Hra na hudební nástroje:

Violoncello - PETRA MEISL

 

Petra Meisl

Tato desetiletá dívenka z Českých Budějovic se od počátku roku zúčastnila tří významných soutěží – a vyhrála co se dalo. Nejprve Heranovu mezinárodní violoncellovou soutěž v Ústí nad Orlicí, poté soutěž Mládí a Bohuslav Martinů v Poličce a naposled se umístila nejen na 1. místě ve hře na cello v ústředním kole soutěže Základních uměleckých škol u nás, ale mezi 202 soutěžícími všech smyčcových nástrojů (violoncello, viola, housle a kontrabas) byla nejlepší.  Ve svém věku má jen jednu vážnou soupeřku – vlastně kamarádku ze sousedního Německa. Anna – Tessa Morgentau je o rok mladší a v ukázce si je můžete porovnat obě. Na tak nízký věk oceňuji úžasné hudební cítění u obou.

Malá ukázka: Antonio Vivaldi - Concerto per due violoncelli sol minore – obě přítelkyně společně předvedly své mistrovství na zmíněné Heranově soutěži v r. 2015 – Petře bylo 9 a Anna - Tesse 8 let.

 

Petra (vlevo) a Anna - Tessa (vpravo)

 

Housle - OLGA ŠROUBKOVÁ

Olga Šroubková

Je to už mladá dáma. Ve svých 24 letech dělá čest jménu houslového virtuóza Karla Šroubka, s nímž je dokonce rodinně spřízněna. Prošla si křtem několika zahraničních soutěží ve hře na housle, naposledy u nás v rámci letošního Pražského jara, kterou s přehledem vyhrála. Kromě toho získala jak Cenu Nadace Bohuslava Martinů, tak Cenu Nadace Českého hudebního fondu, obě za interpretaci předem určené skladby. Od října 2014 studuje na Hochschule für Musik, Theater und Medien v Hannoveru pod vedením Adama Kosteckého.  

Malá ukázka: Petr Iljič Čajkovskij – Koncert pro housle a orchestr D-moll, op. 35 – 1.část Allegro moderato, (od 3:00 min.) doprovází Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Leoše Svárovského. Olga hraje na housle Rastislava Žumára z roku 2009 a jde jí to skvěle. Koncert patří k jednomu z nejkrásnějších, avšak technicky nejobtížnějších, „velkých“ klavírních koncertů.

 

Zasněná Olga...

 

Komorní hudba – SMETANOVO TRIO v obsazení: Jitka Čechová - klavír, Jiří Vodička - housle a Jan Páleníček – violoncello

Smetanovo trio neformálně

 

Trio mladých hudebníků získalo letos na jaře v Londýně prestižní hudební cenu v komorní kategorii, kterou uděluje britský časopis BBC Music Magazine za nahrávku klavírních trií Bohuslava Martinů, kterou pro ně vydal loni Supraphon. Je to už druhý úspěch v této soutěži podobného rázu, stejnou cenu získalo Smetanovo trio v r. 2007 za nahrávku Dvořákových trií.

Malá ukázka: Bedřich Smetana Klavírní trio G-moll, op. 15.

... a v plném nasazení

 

 

 

 

 

 

Smetanovo trio pro fotografy

 

 

Operní hlasy – tenor - PETR NEKORANEC

Petr soustředěný v Barceloně...

 

Absolutní vítěz letošního ročníku barcelonské pěvecké Mezinárodní soutěže Francesca Viňase, momentálně prvním Čechem, který byl přijat do Lindemannova programu studia operního zpěvu v Metropolitní opeře v New Yorku. Pochází z Nových Dvorů u Polné ve východních Čechách. Vystudoval klasický zpěv na konzervatoři Pardubice u Jarmily Chaloupkové. Od r. 2012 sbírá ocenění v soutěžích. Nejprve v Čechách a od r. 2014 i v cizině. Do loňska působil jako člen v Bavorské státní opeře v Mnichově, kde ztvárnil velmi úspěšně řadu rolí. Jeho majstrštykem bývají romantičtí autoři Rossini, historicky i hudebně čerstvě objevená, zajímavá tvorba Ambroise Thomase.

Malá ukázka: Novoroční přípitek v Polné 2015  - (od 1:52 min.) – koleda Venite adoremus dominum, jedna z překrásných písní Franze Schuberta – Mille cherubini in coro,   britská píseň You raise me up – převzato z repertoáru Briana Kennedyho. Omlouvám se za mírně horší technickou nahrávku, snad ji vyváží atmosféra oné sváteční chvíle.

Jeho repertoár na soutěži The Queen Sonja International Music Competition (od 5:15:54 hod.): - Modest Petrovič Mussorgskij – Rustig song, následuje árie O blonde Cerés z Berliozovy opery Trójané, poslední píseň Ein traum z Šesti písní op. 48 Edvarda Griega a končí árií Wilhelma Meistera z opery Mignon od Ambroise Thomase. Na klavír doprovází Christian Govlen.

 

Petr Nekoranec si jen tak sní...

 

Co říci na závěr

Snad jen jak skvělé je, že se nám talentované mládí rojí přímo pod rukama. Ještě víc v domácnostech zpívat a mohlo by se opět říkat - Čechy - konzervatoř Evropy. 

 

Petr Raška - Samorost - kořeny, olejomalba.

Obrázky v článku lze rozkliknout. Informace získány z veřejných zdrojů na internetu (viz URL adresy v odkazech).

Autor: Dana Šumová | pondělí 17.7.2017 9:20 | karma článku: 11,09 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Dana Šumová

Šrouby a matice..,,.

30.6.2019 v 21:57 | Karma: 17,12

Dana Šumová

Když se řekne BARTA

15.4.2019 v 7:30 | Karma: 6,62
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
"Servírovat hudbu k jídlu je urážka nejen kuchaře, ale i hudebníka." - Gilbert Keith Chesterton

Seznam rubrik