Nová hudební dominanta Hamburku - Elbphilharmonie

13. 01. 2017 14:25:55
Architektonicky zvláštní, finančně astronomicky drahá a akusticky dokonalá stavba. I tak je možno charakterizovat slavnostně otevřenou budovu Labské filharmonie v hamburském Hafencity.

Upoutá na první pohled

Bitevní loď
Bitevní loď (http://jdem.cz/cv6fq8)

Autoři projektu budovy Labské filharmonie, tzv. "Elphi", byli Pierre de Meuron a Jacques Herzog z basilejské architektonické kanceláře Herzog & de Meuron. Stavěla firma Hochtief v letech 2007 – 2016 na budově bývalého přístavního skladiště. Od vody připomíná loď gigantických rozměrů – 100 m dlouhá, 110 m vysoká vpředu „na přídi“ a 85 m vzadu „na zádi“, tvar téměř trojúhelníkový.

Loď v temnotách
Loď v temnotách (http://jdem.cz/cv6fs2)

Unikátní je tu vše, např. posazení celé stavby osm metrů nad hladinu řeky, aby se předešlo škodám při záplavách. První vyhlídka na město – tzv. Plaza – ve výši 37 m nad nástavbou z červeného zdiva. Je to částečně sklem chráněný ochoz kolem celé budovy, ke které ústí pohyblivé schody, točené do oblouku o délce 82 m. Jde o první zakřivené eskalátory na světě a nejdelší v Evropě. Labská filharmonie nabízí 2100 míst ve Velkém koncertním sále, 550 míst v Malém hudebním sále a 170 míst v Kaistudiu. Nejvíc upoutá rozvlněná střecha, která má evokovat dojem vlnobití.



Dokonalý poslech za velké peníze

Malý hudební sál
Malý hudební sál (http://jdem.cz/cv6hu6)

Akustika je pro hudebníky vždycky nejdůležitější. Zde ji tvořil Yasuhisa

Toyota a jeho splečnost NAGATA ACOUSTICS, týž specialista, který navrhl renovaci Velkého koncertního sálu Opery v Sydney. Jsem velice zvědavá, jak bude hudba znít zde, zvuk je základní prožitek koncertů.

Kaistudios
Kaistudios (http://jdem.cz/cv6hw5)

Žádný divák ve Velkém koncertním sálu není od dirigenta dále, než 30 m. Dokonalý poslech umocňuje obří kruh visící nad hlavami diváků a zvláštně zakřivené, dvojitě odhlučněné stěny. Ačkoliv jsme uprostřed přístavu, sirény určitě slyšet nebudou. Aby naopak lodní doprava neměla za špatného počasí problémy s určením místa budovy, osadili stavitelé více než 16 000 m2 skleněné fasády, systémem zvláštních bodů, na které reagují radary lodí. Fasádu dále zdobí blyštivé terče, které odrážejí světlo v barvách momentální denní doby i nočního nasvícení, takže budova vypadá pokaždé jinak.

Plaza
Plaza (http://jdem.cz/cv6ga5)

Ovšemže všechny ty superlativy něco stály. Stavba se protáhla časově na trojnásobek doby, než bylo plánováno a náklady vzrostly obdobně. Původně měl být objekt dokončen v r. 2010 za 8,1 mld., nakonec však přišel na 21,3 mld. korun. Hamburk si oddechl – konečně tedy dokončil svou „Blanku“ a teď už tedy hlavně začít využívat vše, co hudebně i společensky nabízí.

Velký koncertní sál
Velký koncertní sál (http://jdem.cz/cv6f24)Standing ovations
Standing ovations (http://jdem.cz/cv6gb3)

Protichůdné pocity z celku

Můj osobní dojem na první pohled je zvláštní – jakoby si Bůh trochu blíž k sobě povytáhl obří bazén ve tvaru bitevní lodi. Snad aby na své vlnobití lépe viděl. Ze země působí celek monoliticky – zejména ve dne. Ale čím déle prozkoumávám fotky z nejrůznějších stran a pohledů, tím víc s překvapením zaznamenávám, že vyvolávají pokaždé jiné emoce. V noci je to zážitek, hra světel, jakoby z horní hladiny obří lodi šlehaly světelné meče.

Fertig
Fertig (http://jdem.cz/cv6fu3 )

To vše v odlescích přístavu, kolem kterého jsou rozsypána světla velkoměsta. Ještě nikdy jsem neviděla budovu, která by působila tak odlišně v denním a nočním světle. Za dne trochu nejistě váhám. Líbí se mi to - ano nebo snad ne... Avšak v noci určitě ano – všemi deseti! Tak, a teď si to přeberte...

Co popřát na závěr

Pokud budou všechny skladby v této hudební katedrále znít tak, jako kontratenor, který rozezněl Philippe Jaroussky, doprovázený harfenistkou na barokní harfu Margret Köll, v části představení La Pellegrina a Cacciniho madrigalu Amarilli mia bella, pak ve dne přimhouřím oči a budu se těšit na večer. Ještě že to do Hamburku od nás není daleko. Velký dík posílám s hlubokou úctou všem, kteří se podíleli.

„Hodně štěstí a plno krásné hudby Elbphilharmonie!“.

Zase jinak, neokázale
Zase jinak, neokázale (http://jdem.cz/cv6f78 )

Poznámka:

Doplňuji popisky hudebního odkazu – první část je z úvodu barokní hry La Pellegrina (česky Poutnice), jednoho z prvních pokusů o „dokonalé představení“ Girolama Bargagliho. Jde o jakéhosi předchůdce pozdější opery, s hudebními intermezzy, která jsou připisována autorům Emiliu De’ Cavalieri a snad i Antoniu Archilei. Hra byla slavnostně představena ve Florencii, v paláci Pitti v r. 1589, u příležitosti svatby Ferdinanda I. Medicejského s Kristýnou Lotrinskou. Ve druhé části odkazu (od 6.min.), pak již jde o madrigal „Amarilli mia bella“, z díla Le nuove musiche (1601) Giulio Cacciniho, komponisty, loutnisty a harfenisty z Florencie, vrstevníka Bargagliho.

Na vysvětlenou – kontratenor je zřídka se vyskytující hlasová poloha, ve které je mužský tenor zabarven, jako ženský hlas. Philippe Jaroussky je hvězdný příklad, jak má znít sopránový kontratenor. Velmi často vystupuje v představeních historické, barokní hudby.

Program NDR Elbphilharmonie Orchester – na ukázku do 1.2.2017.

Voda přede mnou, voda za mnou...
Voda přede mnou, voda za mnou... (http://jdem.cz/cv6f87)

Vlnobití střechy
Vlnobití střechy (http://jdem.cz/cv6gn9)

Vlny na vlnách
Vlny na vlnách (http://jdem.cz/cv6gp6)Hamburk - Hafencity
Hamburk - Hafencity (http://jdem.cz/cv6gc7)

Varhany - Velký koncertní sál - 69 registrů, dva hrací stoly, 5000 píšťal. Autorem bonnská dílna Johannes Klais ORGELBAU.
Varhany - Velký koncertní sál - 69 registrů, dva hrací stoly, 5000 píšťal. Autorem bonnská dílna Johannes Klais ORGELBAU. (http://jdem.cz/cv6gm8)

Ukotveno ...
Ukotveno ... (http://jdem.cz/cv6fw3)

Slunko zapadá - koncert může začít ...
Slunko zapadá - koncert může začít ... (http://jdem.cz/cv6fx9)

Cosi začíná - budoucnost pomalu vystupuje z mlhy...
Cosi začíná - budoucnost pomalu vystupuje z mlhy... (http://jdem.cz/cv6gq3)

Obrázky v článku lze rozkliknout. Informace získány z veřejných zdrojů na internetu (viz URL adresy v odkazech).

Autor: Dana Šumová | pátek 13.1.2017 14:25 | karma článku: 14.25 | přečteno: 403x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 128 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 119 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 215 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 7.19 | Přečteno: 170 |
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 439

"Servírovat hudbu k jídlu je urážka nejen kuchaře, ale i hudebníka." - Gilbert Keith Chesterton

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...