Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tradičně krásně napsaný blog, i když mi tam trochu chybí Rodolphe Kreutzer. Nejen proto, že mu Beethoven věnoval slavnou houslovou sonátu číslo 9, op. 47, ale že byl jedním z předních virtuózů své doby. Chybí mi tam i Jan Kubelík, jeden z našich nejslavnějších houslistů. Ale to vám nevytýkám. Pojetí záleží vždy na autorovi. Hezké. :-)

0 0
možnosti

Ono těch legend hry na housle bylo pane Vašáku mnohem víc. Samozřejmě, Kreutzer, samotný legendární Paganini, dále z těch, kteří také komponovali Fritz Kreisler (mnoho těžkých kadencí v koncertech velkých autorů), Pablo de Sarasate, Henryk Wieniawski a většinou tvořili skladby vysoké technické obtížnosti.. A později ze specialistů houslistů na úrovni Ricciho sem patří zcela nepochybně Jascha Heifetz, Nathan Milstein, Zino Francescatti, ale i žena - Ida Haendel, pochopitelně náš Jan Kubelík. Přemýšlela jsem jak blog postavit pane Vašáku, nechtěla jsem čtenáře příliš zahltit ukázkami a tak z těch obtížných autorských houslistů jsem zvolila Sarasateho a Paganiniho a ze specialistů Ricciho s Příhodou. Víte Jan Kubelík je takový pojem, dokonce i mezi laickou veřejností, že si ho vybaví každý - a zcela právem. Mně ale velmi záleželo na tom, aby se nezapomnělo na legendu Vášu Příhodu, který celý život doplácel na poměry u nás a doma, dokud byl živ, se uznání nedočkal. Myslím že si pozornost rozhodně zasluhuje, protože jeho technická zdatnost se dala s Janem Kubelíkem směle srovnávat. Jsem ráda, že se Vám článek líbí i tak. Na počest Kreutzerovy tvorby pro všechny jedna nádherná ukázka: http://jdem.cz/cyvj58 . Jsem moc ráda, že se začínají objevovat velmi talentované ženy houslistky. Těch v minulosti opravdu mnoho nebylo. Srdečně zdravím. R^

0 0
možnosti
Foto

Jako vždycky skvěle vypracovaný a čtivý článek. R^

0 0
možnosti

Moc děkuji za podporu. Vaše články mě vždycky pomáhají udržet humor a dobrou náladu paní Zuzano. Jsem ráda, že mohu oplatit aspoń trochou hudby. Pěkný den přeji.:-)

0 0
možnosti

Jste úžasně rychlý - a jsem ráda, že se těšíte. Tak pěkný poslech přeji. A třeba i popište, která ukázka Vás nejvíc zaujala, anebo jak vlastně ve Vašich očích dopadlo porovnání obou generací. Zdravím pane Hořejši. :-)

0 0
možnosti
Foto

Moc děkuji za zasvěceny a čtivý článek. Už se těším jak si všechno v klidu poslechnu :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS