Blanka zve na hezkou chvilku s: Evou Pilarovou

4. 03. 2019 7:30:00
Slavná dáma, krásný hlas, bezvadná intonace, oslnivý vzhled – to všechno ji předurčovalo stát se ikonou pop music naší doby.
Eva Pilarová - Creative Commons License 3.0 Unported
Eva Pilarová - Creative Commons License 3.0 Unported (David Sedlecký - http://jdem.cz/eu8dx6)

Obdivovali ji posluchači, odborníci, presidenti i kolegové umělci. V téhle branži není snadné prosadit se, dojít až na vrchol, a hlavně se na něm udržet. Evě se to podařilo, i když jen ona sama ví, co všechno ji to stálo. Celý její život by vydal na román a kdo se chce seznámit s podrobnostmi, může zde. Několikrát jen shodou okolností unikla smrti, koncertní síně ji aplaudovaly a ona přes to všechno zůstala milou, přívětivou dámou, co si své dobré přátele zve na úžasné večeře, které pro ně sama připravuje. Posléze ji okouzlily možnosti fotografie, a i zde je její jméno synonymem kvality.

Kvalita – to je ono. Proto se jí zde tolik věnuji, i když mainstreamový pop zrovna nebyla má parketa. Ona ale nikdy typický mainstreamová nebyla. Udržela si svůj styl, a čistou intonaci a vynikající práci s hlasem. Její rozsah a technika se po válce u nás prostě jinde v pop music neviděly. A nevidí dodnes.

Kdybychom vyrazili na cestu po jejích písničkách od samých začátků, bylo by to na několik blogů. Připomeňme si ty nejlepší, a také ty podstatné, které v období kolem r. 1968 pomáhaly lidem překonat všechny hrůzy doby.

Ať žije Colaloca!  - Creative Commons License CC BY-SA 2.0
Ať žije Colaloca! - Creative Commons License CC BY-SA 2.0 (http://jdem.cz/evex93)

Mnoho jejích písní a klipů v 60. letech patří mezi unikáty. Nepochybně klip Co ve městě se povídá – hudební i herecký koncert s Janem Werichem. Myslím, že i tanečně je to zážitek. Dokonce se tam stihly mihnout i ďolíčky Jirky Šlitra, který je autor hudby. Snímek byl součástí pořadu Magnetické vlny léčí (1965) v režii Vojtěcha Jasného. Píseň otextoval Jiří Suchý. Všichni působí, jakoby vystoupili rovnýma nohama z koňské opery Limonádový Joe.

Hudební vlny - Pixabay License
Hudební vlny - Pixabay License (http://jdem.cz/eveym9)

Asi byste mě zabili, kdybych sem nedala tenhle přeslavný duet s Waldou Matuškou Ach ta láska nebeská. Je to úúúžasně zazpívaný cajdák. I v tomto žánru když se to umí, tak to může být klasika.

Mě osobně se však líbil víc svižný super duet s Kájou Gottem z legendárního muzikálu Kdyby tisíc klarinetů – Je nebezpečné dotýkat se hvězd. Hlasová fuga obou uprostřed je brilantní.

Eva byla vůbec proslulá improvizací a jamováním. Měla na to hlas, techniku i sluch. Mistrovsky to předvedla v Tureckém pochodu – transkripci slavné skladby Wolfganga Amadea Mozarta. Ona to tu všechno stihne za celý orchestr naživo (1995).

Twist(er) - Pixabay License
Twist(er) - Pixabay License (http://jdem.cz/eveyt7)

Vypadá to, že její silnou stránkou byly rychlé, rozverné písně, obzvlášť swingového typu. Mezi takové ikonické patřil ve své době Oliver Twist. Všichni jsme na něj trsali, přesně tak, jako mladí i staří v Pelíšcích.

Presidentský „Twist“ – „Ukaž nám tanec Jeremy...“  - 18.5.2015. White House, Washington DC (Public domain)
Presidentský „Twist“ – „Ukaž nám tanec Jeremy...“ - 18.5.2015. White House, Washington DC (Public domain) (http://jdem.cz/eveyv5)

Eva však uměla chytit za srdce úplně jinak.

Měsíc nad Vermontem – tohle je něžná, jemná, citlivě zazpívaná píseň na hranici jazzu, blues, bůhví čeho ještě, na pozadí nádherných pozounů.

Amerika - Chicago - Pixabay License
Amerika - Chicago - Pixabay License (http://jdem.cz/evey95)

Leonard Bernstein je autorem melodie Amerika ze slavného muzikálu West Side Story – zde je těžko říci, zda je lepší Eva nebo Marta.

Espado – s ní ožívá španělská korida. Srdce se chvěje bázní nad hrou o život.

Skvěle zní v široce rozevláté písni Já do hry dávám víc. Zde střídá intonačně náročný refrén s velmi jemně podaným hlavním textem Jiřiny Fikejzové.

Blížil se rok 1968, prostředí se pomalu uvolňovalo a do Prahy, světe div se, přijel Louis Armstrong. Tento klip je záznamem písně, kterou mu Eva, společně s Jiřím Jelínkem zazpívala pro radost. Je hrozná škoda, že ti dva spolu nenahrávali dál, hlasově i projevem spolu báječně ladili. Nahrávka je to velmi cenná, div, že se dochovala.

Dlouhý černý závoj - Creative Commons License CC BY-SA 2.0
Dlouhý černý závoj - Creative Commons License CC BY-SA 2.0 (http://jdem.cz/evezd5)

Po obsazení Československa „bratrskými armádami“ v srpnu 1968 natočila Requiem. Úhelná skladba, osudová pro nás všechny. Není k němu co dodat. Kdo tu dobu zažil, ví.

Optimisticky laděná skladba Jdou domů vojáci z následujícího roku – to už bylo bohužel jen zbožné přání.

Ve stejné době byl natočen film Zločin v šantánu – píseň Poklad je zajímavá určitým poraženectvím, které poté zaplavilo zemi. Nicméně život šel dál a Eva rozdávala krásu a štěstí, jak jen mohla.

Pro Elišku – Pixabay License
Pro Elišku – Pixabay License (http://jdem.cz/evezq7)

Jako pohlazení křídly cítíme transkripci skladby Ludwiga van Beethovena Pro Elišku. Zní v jejím podání stejně nostalgicky něžně, jako originál, komponovaný pro klavír.

Eva je nejen vynikající zpěvačka, ale dáma s velkým smyslem pro humor. Nemohu vynechat klip Pěvecké hvězdy, kde se s ní sešly Petra Janů a Leona Machálková. Směji se ještě dnes. Vlastně pokaždé.

Hezky se poslouchá také hit Sekáči jdou. Byl nahraný v r. 1968, ale na velkém albu Story vyšel až v r. 1992.

Hey Paula! – Pexels License
Hey Paula! – Pexels License (Andre Furtado - http://jdem.cz/evez72)

Na závěr má oblíbená, něco, kde se mi dodnes svírá srdce. Křišťálový hlas v Hey Paula!Tady jí skvěle sekunduje Pavel Sedláček s Olympicem.

Doufejme, že nám bude ještě dlouho zpívat, zářit, přinášet smíření a modlit se za lepší svět tak, jako v písni Jesu domine.

Její vyrovnaný tón na rozloučenou dýchá v písni Až pro mě skončí tenhle kabaret.

Eva Pilarová dnes – se zpěvákem nové generace Nathanielem Filipem  – Creative Commons License Attribution-Share  Alike 4.0 Internationale
Eva Pilarová dnes – se zpěvákem nové generace Nathanielem Filipem – Creative Commons License Attribution-Share Alike 4.0 Internationale (Nathaniel Filip - http://jdem.cz/eu8fq9)

Obrázky v článku lze kliknutím zvětšit – informace, pokud není pod snímkem uvedeno jinak, získány z volně přístupných, veřejných zdrojů (CC0 Creative Commons) na internetu (viz URL adresy v odkazech).

Autor: Dana Šumová | pondělí 4.3.2019 7:30 | karma článku: 11.21 | přečteno: 242x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 261 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 380 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 439

"Servírovat hudbu k jídlu je urážka nejen kuchaře, ale i hudebníka." - Gilbert Keith Chesterton

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...