Kdopak tu zpívá hlasem jako čokoláda?

Přece Ella Fitzgeraldová – děvče z Virginie s tří oktávovým hlasovým rozsahem, co vyzpívalo bez potíží snad všechny hudební žánry, avšak v první řadě jazz.
První soutěž

Dívka z Jihu

Od počátku zažívala mladá Ella krušné časy. Maminku oplakala v patnácti, pak se protloukala všelijak, poznala rizika života barevných na americkém jihu a dlouho se potýkala s problémy v pěstounských rodinách, v barech, s mafií a následně logicky i s policií. Rok 1934 byl pro ni zlomový, vyhrála totiž svou první pěveckou soutěž v newyorkském Harlemu. Pak už se začalo dařit lépe – nastoupila u Benny Cartera s kapelou Chicka Webba a postupně se dokázala osamostatnit. Nebyl to ale žádný strmý let k výšinám, konkurence v té době byla obrovská. Jejími věkovými vrstevnicemi byly hlasy, jakými disponovaly např. Billie Holiday a Sarah Vaughan.

Spolu s Ellou bylo toto trio posléze označováno jako nejlepší jazzové hlasy století a jí začali říkat „First lady of song“.

Motýl rozprostřel křídla...

Okouzlila celý svět

Do čela interpretek jazzu všech dob se postavila v 60. letech, kdy zazářila na Jazzovém festivalu v Montreux. Skladba Sunshine of your love – přibližuje atmosféru koncertu (r. 1969) a hlasové možnosti tehdy 52 leté umělkyně. Mnoho zpěvaček v tomto věku končí, ona stanula na vrcholu, který už neopustila.

Dáma jako čokoláda

 

Připomeňme si pár skladeb, které mám ráda:

Má nejmilejší – Stormy weather – nahrávka z koncertu v Hannoveru v r. 1975, je to velmi komorní verze, kdy ji na kytaru doprovází Joe Pass, který proslul jako jazzový kytarista se zvláštním akordickým stylem hry – tzv. „walking bass“.

All that jazz – nejen dynamický hlas, ale okouzlí také skvělá orchestrální sóla. Všimněte si, jak ji celou skladbu provází, a nám doslova hladí sluch, činely. Jeden z posluchačů v komentářích poznamenal, že její hlas je jak rozpuštěná čokoláda. To je přesné.

Nesmrtelná dvojice - Ella and Louis

George Gershwin – Summertime – z opery Porgy a Bess – sólo na trubku a zpěv Louis Armstrong. Je to snad nejslavnější skladba. Jde o ukolébavku a tato komorní nahrávka tomu dokonale odpovídá. Jak odlišně však zní Ruská ukolébavka. To je něco docela jiného, viďte.

Zamyšlená...

Zde skvěle scatuje – One note samba. Mnozí mají plné zuby toho, scatování udýchat, udržet rytmus a zřetelnou výslovnost, ona přidává ještě barvu tónu, výraz, dobarvuje i dechem.

Jak vidno, nikdy se neomezovala jen na jazz. Dokázala zpívat písně od Paula McCartneyho, tradicionaly, gospely, spirituály. Na závěr si poslechněme z tohoto ranku skladbu Rock of Ages.

 

 

Stále ještě zamyšlená...

 

Takoví by měli žít věčně

Talent „First lady of song“ opravdu obsáhl mnoho. Škoda, že její srdíčko nevydrželo. Dotlouklo v Los Angeles v červnu 1996. Dnes by se dožila 100 let. Její hlas nás však bude doprovázet stále. 

Obrázky v článku lze rozkliknout. Informace získány z veřejných zdrojů na internetu.

Farewell Ella...

 

 

 

Autor: Dana Šumová | úterý 25.4.2017 1:00 | karma článku: 12,02 | přečteno: 196x