Dana Šumová

Strmý vzestup a pád božského Čecha

16. 03. 2017 9:43:16
Il divino Boemo“- tak říkali Italové našemu Josefu Myslivečkovi, jehož běh života by se dal přirovnat k osudu řeckého hrdiny Bellerofonta. Oba vykonali velké věci, oba zažili strmý vzestup i tvrdý pád.
Josef Mysliveček 1737 - 1781
Josef Mysliveček 1737 - 1781 (http://jdem.cz/c4a9e7)

Dne 9.3.2017 uplynulo od narození „našeho“ Josefa Myslivečka 280 let. Přišel na svět v Praze r. 1737 se svým dvojčetem bratrem Jáchymem do poměrně bohaté rodiny mlynáře. Mlýnu na Novotného lávce se dodnes říká Myslivečkovský. Vyučil se řemeslu, ale přenechal živnost bratrovi a vydal se za svou hudební hvězdou. Nebyla to jednoduchá cesta ani doba. U nás počínala vláda Marie Terezie, tu si však císařovna musela tvrdě vybojovat s Pruskem, Bavorskem a Francií v osm let trvající válce o rakouské dědictví. V Prusku držel otěže Fridrich II. Veliký a Francie u dvora Ludvíka XV. dál pokračovala ve stopách „krále Slunce“, bez ohledu na útisk obyčejných poddaných. V celé Evropě pod zdánlivě klidným povrchem začala probublávat všeobecná nespokojenost s vládnoucí šlechtou, která nakonec vyvrcholila v r. 1789 pádem Bastily. Toho už se Josef Mysliveček ale nedočkal.

Na cestě - Roman Oplov
Na cestě - Roman Oplov (http://jdem.cz/c4bbv3)

Mládí a studia

Již jako osmnáctiletý platil za dobrého houslistu, žáka Františka Bendy, jeho hlavní zájem se soustředil na studium kompozice u Františka Václava Habermanna a hru na varhany u týnského varhníka Josefa Segera. Měl na učitele štěstí, v té době nebyli v Praze lepší, všichni tři byli vážení po celé Evropě. Mimořádně nadaný Mysliveček zpočátku komponoval ve službách urozeného Vincence Valdštejna a také pro kláštery v Oseku a na Břevnově. Tamější opat mu dokonce zaplatil cestu do Itálie, kam odejel talentovaný šestadvacetiletý Mysliveček po ukončení studií na zkušenou. Tehdy ho určitě nenapadlo, že z této cesty už se do Čech natrvalo nevrátí.

Dvě velká M - Mysliveček a Mozart
Dvě velká M - Mysliveček a Mozart (http://jdem.cz/c4a8t4)

Vzestup

V Bologni vystudoval Accademia Filharmonica di Bologna, pokračoval v Benátkách u skladatele a varhaníka Giovanni Battista Pescettiho, prosadil se v Bergamu a posléze v Neapoli, právě operou Bellerofontés na známé antické téma. Jeho umělecká kariéra nabrala strmý růst. Byl neuvěřitelně pilný – složil 10 oratorií, 26 oper, 11 koncertů, přes 30 symfonií a orchestrálních skladeb, kvarteta, kvinteta, kantáty, skladby církevní i komorní, pro cembalo, varhany, dechové nástroje atd. U nohou mu ležela celá Itálie, jeho hudební melodie místy téměř zlidověly. Velmi si ho cenili otec Leopold a syn Wolfgang Amadeus Mozartovi, se kterými se přátelil a udržoval korespondenci. Mnohé o jeho tvorbě lze čerpat právě z dochovaných dopisů mezi nimi.

Bospor - Galerie Simferopol
Bospor - Galerie Simferopol (http://jdem.cz/c4bb69)

Pád

Opojné chvíle ale netrvaly dlouho. Už v 50. letech 18. století přišly pohromy. Napřed přírodní – první doložené velké zemětřesení doprovázené vlnami tsunami v Lisabonu v r. 1755 si vyžádalo na 60 000 obětí na životech. Toto neštěstí mělo rozsáhlý dopad několika let všeobecné neúrody v Evropě. Lidé začali chudnout ve velkém. Rok nato vypukla Sedmiletá válka mezi Francií, Rakouskem a Ruskem na straně jedné a Velkou Británií a Pruskem na druhé. V tu dobu mistrův pád zahájila syfilis. Častá a smrtelná nemoc, která vedla ke znetvoření a bolestem u tolika umělců. Léky na ni tehdy neexistovaly a tak byl jeho osud zpečetěn. Josef Mysliveček se s chorobou potýkal od r. 1777 až do své smrti v r. 1781. Přišly dluhy, úraz na cestě do Mnichova, propad majetku, nakonec naprostá chudoba a osamělost. Zemřel v Římě, v únoru r. 1781, zcela opuštěný, chorobou znetvořený. Na jeho pohřeb v krásném kostele San Lorenzo in Lucina se složili milovníci jeho hudby. Aspoň že neskončil v hromadném hrobě, jako o deset let později jeho přítel, velký Wolfgang Amadeus Mozart. Ten se dožil pouhých 35 letech. Josefu Myslivečkovi bylo 44 let.

Benátky - Michal Papánek
Benátky - Michal Papánek (http://jdem.cz/c4bgt7)

Je neuvěřitelné, co všechno oba stihli ve světě hudby přes své mládí a krátkou životní pouť vytvořit. A je dojemné, že zemřeli tak mladí. Co všechno by dokázali vytvořit dnes. Ráda bych Josefa Myslivečka připomněla několika skladbami. Jsou typově velmi rozmanité, mají českou zpěvnost a na skladbách je znát, že dokáží uchvátit i po více jak 250 letech.

Pierre August Renoir - Benátky
Pierre August Renoir - Benátky (http://jdem.cz/c4brk9)Při poslechu se chce jen vydechnout: „Il divino Boemo...“

Dechový oktet č 1 E-moll – Larghetto un poco sostenuto – 2. část – v podání L ́Orfeo Bläserensemble, zobcová flétna a barokní hoboj - Carin van Heerden.

L ́Olimpiade – II. dějství árie Se Cerca, se dice – soprán Pervin Chakar (původem z Kurdistánu), Orchestra del Teatro Comunale di Bologna, dirigent Oliver von Dohnányi (2014).

Antigona – árie Saro qual é il torrente z II. dějství opery Creon – mezzosoprán Magdalena Kožená – překrásná koloratura.

Quintetto in F – Andante grazioso – soubor Pro arte antiqua Praha. Z téhle nahrávky dýchá štěstí z doby, kdy svět byl klidný, krásný a Čechy byly konzervatoří Evropy.

Tři Notturna pro dva soprány a orchestr – sólistky Markéta Kopecká a Kristýna Stoklasová s Komorním orchestrem Regnis Liberec – živá nahrávka v kostele sv. Michaela archanděla ve Smržovce 25.4.2015. Dojem dotváří a dokonce povyšuje mírná ozvěna – málokdy vychází tak krásně, často s ní bývají v bazilikách a velkých prostorech potíže.

Koncert pro violoncello C-moll – violoncello Ofra Harnoy za doprovodu I Solisti Veneti pod taktovkou Claudio Scimoneho.

Pierre August Renoir - Seina v Chatou
Pierre August Renoir - Seina v Chatou (http://jdem.cz/c4brt5)

Obrázky v článku lze rozkliknout. Informace získány z veřejných zdrojů na internetu (viz URL adresy v odkazech).

Autor: Dana Šumová | karma: 20.96 | přečteno: 2661 ×
Poslední články autora