Dana Šumová

Theremin - ne, nejsou to pilulky

29. 01. 2017 1:20:52
Vynalezl ho nadaný ruský vynálezce, Lev Sergejevič Těrmen už v r. 1919. Zní to jako pohádka z našeho socialistického realismu: Že nevíte, co je to? Ale ano, všichni ho dobře známe...
Theremin
Theremin (http://jdem.cz/cxs4p5)

Opravdu je to hudební nástroj, elektronický a dokonce stoletý. Kdo by to byl řekl. A to s tím vynálezcem je také čistá pravda. Později byl známější pod jménem Léon Theremin a kouzelná krabička o které je řeč, se jmenuje po něm.

Obecně známé skladby

Ústřední melodie k sérii televizních detektivek Midsomer Murders (Vraždy v Midsomeru) – autor Jim Parker, sólo na theremin Celia Sheen. A to není jediná hodně známá věc, na které má lví podíl tajuplný theremin.

Tak třeba nejslavnější western minulého století – Tenkrát na západě. To úžasné sólo, v originále nezní lidský hlas, tušíte správně, jde o theremin. Soundtrack k filmu Once Upon a Time in the West (Tenkrát na západě) z pera Ennia Morriconeho – hraje Katica Illényi, Györ Philharmonic Orchestra řídí István Silló. Sólistka se skutečně nástroje rukama nedotýká!

Katica Illényi
Katica Illényi (http://jdem.cz/cxs4s6)

Máte-li zájem o historii vzniku a technické podrobnosti funkce nástroje, kterého se interpret nedotýká vůbec ničím, podívejte se na článek z wikipedie. Technici zajásají, ale já v tomto případě vítám nevědomost. Je, a zůstane pro mne provždy kouzelnou krabičkou, která chvíli zpívá jako Věruška Špinarová, pak zase zní jako ukulele. Když se jí zachce, připomíná skřivánčí píseň z Hubičky a když má náladu, tak si ptáčkové dali rande u mně před oknem.

Trochu náročnější pohled

Hudba na pozadí...
Hudba na pozadí... (http://jdem.cz/cxs4w2)

Kam až sahají možnosti tohoto nástroje – předvedl na Festival Internacional de Theremin, v listopadu 2014 Thorwald Jorgensen v Santiagu de Chile. Místy zní jako houslové flažolety, v závěru skladby pak evokuje věrně ptačí zpěv. A jak je vidět, přes tremolový témbr s ozvěnou, na něj lze hrát také svižně.

Někteří skladatelé pro něj napsali dost skladeb, jsem ráda, že to mohu říci i o našem Bohuslavu Martinů. Dobře poslouchejte, možná, vám bude tato moderna připadat také pozoruhodná. A nejen účastí thereminu. Bohuslav Martinů – Fantazie pro theremin H 301, theremin - Thorwald Jorgensen, hoboj - Dorine Schoon, a holandské smyčcové kvarteto Ragazze Quartet, na klavír doprovází Valentina Tóth.

Ragazze Quartet a theremin
Ragazze Quartet a theremin (http://jdem.cz/cxs4u5)

Grégoire Blanc
Grégoire Blanc (http://jdem.cz/cxs4t6)

To nejlepší nakonec

Abstraktní motiv - hladina neurčita...
Abstraktní motiv - hladina neurčita... (http://jdem.cz/cxs4x6)

Výrazově, rytmicky i technicky nejsložitější: - Johann Sebastian Bach – Goldbergovy variace – č. 25 – Adagio, BWV 988, na theremin hraje Grégoire Blanc v úpravě Dimitrije Sitkovetského, který variaci upravil z původní podoby, psané pro cembalo se dvěma manuály. J. S. Bach v ní zrcadlí hluboký smutek a elegii. Jde o nejobtížnější z ukázek, velice náročnou na přesnost obou rukou. Je to opravdový prubířský kámen životaschopnosti nástroje i umění interpreta.

Teď už nejenže nezapomenu pojem theremin, ale asi pokaždé, když uslyším zvukový oblouk nosného, dokonalého, lidského hlasu, prolétne mi hlavou – jestlipak to nakonec není theremin...

Obrázky v článku lze rozkliknout. Informace získány z veřejných zdrojů na internetu (viz URL adresy v odkazech).

Theremin - detail
Theremin - detail (http://jdem.cz/cxs4q6)Abstrakce zvuku
Abstrakce zvuku (http://jdem.cz/cxs4v4)

Autor: Dana Šumová | karma: 18.68 | přečteno: 1280 ×
Poslední články autora